SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Den 1 oktober 1961 bildades Judoklubben Budo av en liten skara judoentusiaster, som kände ansvaret att sprida och lära ut den mjuka vägen. Initiativtagarna var Karl Wöst, Stig Linder, Hans och Krister Norberg, Bo Kärfstedt, Sven-Olof Rönnqvist, Robert Bäckström, Knut Olsson, Dirk van Hoewijk, och Rolf Johansson. Några av dessa är fortfarande aktiva och tränar med samma brinnande glöd som tidigare, fastän det har gått flera decennier! Läran om den mjuka vägen hade de fått från Sveriges absolut första judoklubb. 


Det var HIE-GOU, som grundades av Bruno Adler redan 1956 och utövade sin verksamhet i en källarlokal på Arvid Lindmansgatan, Hisingen. Verksamheten i denna källare växte efter hand som dess rötter spreds, och föreningen fick skaffa större lokaler. Men då detta inte hjälpte för att täcka behovet, och då intresset för en allt mer tävlingsinriktad judo spred sig, krävdes en utökning av verksamheten. Därför bildades Judoklubben Budo.  


Sedan var det dags att se sig om efter nya lokaler igen, eftersom stadsdelen Annedal bestämde sig för en större sanering och omstrukturering av infrastrukturen. Man fann dock en lokal på Bältgatan i hjärtat av Göteborg. Dessvärre visade det sig ganska snart, att kostnaderna i denna delen av staden inte var förenliga med klubbens dåvarande ekonomi. Så då var det dags att leta ny lokal, igen! Kraven som ställdes på en ny dojo var dock mycket svåra att möta. Men efter ett år av väntan fick klubben år 1976 äntligen tag i ett intressant erbjudande. Man kunde få hyra den nedlagda Lillhagsskolan ute på Hisingen. Med anledning av de senaste årens turbulens hade dock klubbens medlemsantal minskat drastiskt, och endast de mest entusiastiska medlemmarna fanns kvar.


Man hade livliga diskussioner kring en placering av judoklubben på Hisingen, eftersom man var rädd att underlaget inte skulle vara tillräckligt. Detta trots att det inte fanns eller hade funnits någon judoklubb på denna sidan älven sedan HIE-GOU hade flyttat till Kronhusgatan, vilket var innan Budo hade bildats.

 Men, förnuftet segrade och cirkeln var sluten. Än en gång var judon tillbaka på Hisingen där allt en gång startade. Judon har där kämpat sig framåt genom årtionden med att fostra, utveckla och inspirera unga som gamla judokas. Klubben har genom åren lyckats vara representerade på så gott som alla instanser inom Svensk Judo, bl.a. i Svenska Judoförbundet, Göteborgs Judoförbund, Domarkommittén, Internationella domarkommittén och Riksgraderingskommittén där vi just nu är representerade av Peter Martin, 6:e Dan, som ordförande för RGK. 


Klubben har dessutom skapat sig en bredd genom åren och utvecklat såväl lysande tävlingsjudokas som tränare. JK Budo har den senaste tioårsperioden kraftigt utvecklat katan som en naturlig del i klubben, vilket ofta försummas i en mer tävlingsinriktad klubb. Med en mysig klubblokal, gemensam anda och en bredd inom judon, har vi lyckats att skapa en underbar familjär stämning på JK Budo, som vi kommer att ta med oss in i 2000-talet. Vi har många barn och ungdomar i våra träningsgrupper och ett antal ungdomar som nu klappar på porten till olika ungdomslandslag.

 
Sponsorer